Contractor Management 8 min

Wanneer moet je een zzp'er omzetten naar werknemer?

Geschreven door Preston Wickersham
Preston Wickersham

Delen

share to linkedInshare to Twittershare to Facebook
Link copied
to clipboard

Er zitten heel wat haken en ogen aan het in dienst nemen van iemand uit het buitenland. Veel bedrijven kiezen voor de makkelijke weg en betalen hun buitenlandse medewerkers als zzp'er. Maar de makkelijkste weg is helaas niet altijd de juiste, of de veiligste.

Hoewel een aanstelling als zzp'er bij bepaalde zakelijke verhoudingen een geschikte optie is, kan een bedrijf iemand niet als zzp'er betalen alleen maar omdat dat makkelijker is. Zzp'ers en werknemers vervullen verschillende functies en worden in de wetgeving specifiek gedefinieerd. Door een zzp'er om te zetten naar werknemer kunnen werkgevers boetes vermijden, een betere werknemerservaring bieden en de onderlinge samenwerking vergemakkelijken.

In de hele wereld helpt Remote bedrijven met het omzetten van zzp'ers naar werknemers. Dus als je van plan bent een zzp'er om te zetten naar een werknemer of meer wilt weten of de voor- en nadelen hiervan, is deze gids een goed startpunt.

Wat zijn de voordelen voor de werkgever?

In arbeidsrelaties met zzp'ers hebben werkgevers meer verantwoordelijkheid. Als een zzp'er verkeerd is geclassificeerd, krijgt de werkgever uiteindelijk de boetes en straffen.

Maar een verkeerde classificatie is niet het enige probleem. In de meeste landen zijn zzp'ers een juridische entiteit met bepaalde rechten op het werk dat ze uitvoeren. In sommige gevallen komt een werkgever die een zzp'er inhuurt voor bepaalde werkzaamheden, erachter dat de zzp'er alle of een deel van de intellectuele-eigendomsrechten bezit. Dat is al problematisch genoeg bij één project, maar bij langetermijnrelaties met zzp'ers kan dit tot flink wat kopzorgen leiden voor een onvoorbereid bedrijf.

Bekijk hoe Remote je intellectueel eigendom in het buitenland beschermt met Remote IP Guard. Remote IP Guard.

In veel gevallen zijn werknemers ook goedkoper dan zzp'ers. Ook al bieden bedrijven zzp'ers geen secundaire arbeidsvoorwaarden, ze besparen op de lange termijn doordat ze een gewaardeerde werknemer met ervaring in het bedrijf behouden. Deze besparingen zijn misschien niet meteen zo duidelijk te zien, maar bestaan uit meer productiviteit en stabiliteit.

Werkgevers die goed voor hun werknemers zorgen door ze goede secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden, plukken ook de vruchten van een hoge moraal en een sterke bedrijfscultuur. Zzp'ers zijn per definitie huurlingen en springen van het ene project naar het andere. Werknemers die eerlijk beloond worden voor de tijd die ze in je bedrijf investeren, kunnen al hun energie richten op één missie.

Wat zijn de voordelen voor de medewerker?

Sommige mensen werken liever als zzp'er, maar voor de meesten wegen de voordelen van een volledige baan veel zwaarder dan de negatieve kanten.

Werknemers hebben recht op verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden die zzp'ers niet krijgen. In de meeste landen krijgen werknemers betaald verlof, werkloosheidsvoorzieningen, toegang tot betere gezondheidszorg, mogelijkheden voor belastingvrij pensioensparen en andere voordelen.

Zzp'ers die je omzet naar werknemers, krijgen ook de kans om hun vaardigheden te ontwikkelen in een team dat hen ondersteunt. Bedrijven met een internationaal personeelsbestand moeten er proactief voor zorgen dat werknemers die ver van het hoofdkantoor wonen, zich geen tweederangs burgers voelen. Door zzp'ers als volwaardige werknemers in dienst te nemen, kan het bedrijf de teamleden laten zien dat ze gewaardeerd worden als bijdragers aan de toekomst van het bedrijf.

link to Internationale werknemers betalen
22 min

Internationale werknemers betalen

Door de juiste tool te kiezen voor je payroll voor internationale werknemers kun je tijd besparen, compliant blijven met de lokale wetgeving en je werknemers tevreden houden.

Signalen dat je een zzp'er naar werknemer moet omzetten

Elke situatie is anders. Soms kunnen er goede redenen zijn voor een langetermijncontract met een zzp'er, maar in andere gevallen is het een kwestie van tijd tot er een langdurige juridische strijd begint. Bekijk de relatie met je zzp'ers en let op de volgende veel voorkomende signalen dat het misschien tijd is om ze om te zetten naar werknemers.

1. Je voldoet niet aan de regelgeving in het land van de zzp'er.

Ben je op de hoogte van de wetgeving voor zzp'ers in het land waar de zzp'er woont? Weet je dat zeker? Er zitten grote verschillen in de wetgeving in verschillende landen en regio's. Iemand die in de VS als zzp'er wordt geclassificeerd, wordt dat in het VK misschien niet. Veel landen hebben een nieuwe wetgeving voor zzp'er aangenomen, als reactie op de groei van bedrijven die actief zijn in de 'gig-economie'. Zodra je ontdekt dat je niet meer aan de regelgeving voldoet, moet je je zzp'ers omzetten om flinke straffen te voorkomen.

2. Je wilt dat je zzp'er een grotere rol in je bedrijf speelt.

Zzp'ers werken aan projecten, maar ze werken niet vaak actief mee aan de toekomst van het bedrijf. Ook een zzp'er die vaste voorschotten krijgt, is alleen aan het bedrijf gebonden voor een vast aantal uren of een vast budget. Als je een fantastische zzp'er hebt gevonden die je kan helpen bij het opbouwen van je bedrijf, waarom zou je die relatie dan aan het lot overlaten? Maak van de zzp'er een werknemer en met minimale onboarding heb je een toptalent in je organisatie.

3. Je wilt de zzp'er secundaire arbeidsvoorwaarden aanbieden.

Omdat zzp'ers in het algemeen geen recht hebben op secundaire arbeidsvoorwaarden, bestaat hun vergoeding alleen uit geld. Als je ze voordelen wilt bieden zoals een uitgebreide zorgverzekering, opties voor pensioensparen en betaald verlof, moet je ze eerst omzetten naar werknemers. Een goed pakket secundaire arbeidsvoorwaarden is de beste manier voor bedrijven om toptalent vast te houden.

4. Je wilt een betere medewerkerservaring bieden.

Wanneer zzp'ers samenwerken met een team van fulltime werknemers, voelen ze zich vaak een buitenbeentje. Werknemers delen een bedrijfscultuur waar zzp'ers niet echt toegang toe hebben. Door zzp'ers om te zetten naar werknemers, worden ze deel van de groep en bied je je ze overal ter wereld een eersteklaservaring.

5. Je wilt meer beschermingsmaatregelen voor het intellectueel eigendom van je bedrijf.

Zoals we eerder in deze gids hebben gezegd, hebben zzp'ers een eigen juridische entiteit en daarmee bepaalde rechten ten aanzien van het werk dat zij produceren. Je kunt je intellectueel eigendom beschermen met een goed opgesteld contract, maar je staat sterker in je recht wanneer de persoon die het werk verricht een werknemer is en niet een externe zzp'er. In bepaalde landen zijn de intellectuele-eigendomsrechten in eerste instantie standaard van de zelfstandige maker en niet van het bedrijf. Dus als je met internationale zzp'ers werkt, zorg dan dat het intellectueel eigendom goed in je contracten is verankerd.

6. Je wilt op de lange termijn geld besparen.

Zzp'ers vragen meer salaris dan werknemers. Hoe langer je met ze blijft werken, hoe meer geld je kwijt bent dat je ook had kunnen besteden aan intern talent. Voor werknemers betaal je secundaire arbeidsvoorwaarden en andere verplichtingen, maar zodra de zzp'er is omgezet naar werknemer, wordt die persoon onmiddellijk een productievere aanwinst voor je team op de lange termijn.

7. Je contract met de medewerker is niet meer actueel.

Hoelang is het geleden dat je de overeenkomst met je zzp'er hebt getekend? Veel fulltime freelancers werken maanden of jaren voor hetzelfde bedrijf zonder een nieuw contract te krijgen. Die contracten voldoen misschien niet meer aan de wijzigingen in het arbeidsrecht, met name nu er steeds meer wetgeving komt om misbruik bij het werken op projectbasis te voorkomen. Dit probleem los je op door de zzp'er als werknemer in dienst te nemen, als de zzp'er dit zelf ook wil natuurlijk.

8. Je wilt niet dat de concurrentie je voor is.

Je kunt je favoriete zzp'er een NDA (geheimhoudingsverklaring) laten tekenen, maar in de meeste landen betekent dit niet dat diegene niet voor een concurrent mag werken. Wat gebeurt er als iemand die een belangrijke rol speelt in je bedrijf die vaardigheden plotseling voor iemand anders gaat gebruiken? Als je een goede zzp'er hebt die een uitstekende aanwinst voor een van je concurrenten zou zijn, bied diegene dan een baan aan voordat iemand anders het doet.

9. Je zzp'er wil graag werknemer worden.

De simpelste reden om een zzp'er om te zetten naar een werknemer is tegelijk een van de beste. Wat wil de zzp'er? Sommige mensen werken liever als freelancer, zelfs als ze een geweldige functie met een goed salaris krijgen aangeboden. Anderen willen de onzekerheid van werken op contractbasis graag inruilen voor de zekerheid en bescherming van een vaste baan. Vraag je beste zzp'ers of ze als fulltime werknemer voor je willen werken. Als ze dat willen, maak er dan werk van.

Aan de slag met werven via Remote, de nieuwe standaard in global HR

Maak een account aan bij G2's toonaangevende payrollsoftware in meerdere landen en begin binnen enkele minuten met de onboarding van je eerste werknemers.

Nu aan de slag

Abonneer je en ontvang de laatste blogposts en updates van Remote in je inbox.