Visa en werkvergunningen 9 min

Werkvergunningen en visums in Griekenland: een gids voor werkgevers

Geschreven door Sally Flaxman
21 maart 2024
Sally Flaxman

Delen

share to linkedInshare to Twittershare to Facebook
Link copied
to clipboard

Werkgevers moeten ervoor zorgen dat ze voldoen aan de Griekse vereisten op het gebied van immigratie en werkvergunningen als ze daar werknemers willen aannemen. Het is belangrijk dat werkgevers de verschillende typen visums, werkvergunningen en rechten begrijpen, niet alleen om mogelijke straffen te vermijden bij het aannemen van werknemers in Griekenland, maar ook om teamleden een veilige werkplek te bieden.

Door nauw samen te werken met professionele adviseurs en up-to-date kennis te hebben over visumregels, kunnen werkgevers het immigratieproces stroomlijnen, of het nu gaat om EU-burgers of buitenlanders die van buiten Europa komen. 

Deze gids biedt een uitgebreid overzicht van de vereisten voor werkvergunningen en werkvisums in Griekenland. Het bevat ook informatie over alle scenario's, zoals het overplaatsen van een bestaand teamlid, het in dienst nemen van een niet-burger zonder eigen entiteit in Griekenland en het aannemen van digital nomads met de juiste referenties en documentatie. 

Het belang van compliance met immigratie in Griekenland

Werkgevers die remote werknemers aannemen in Griekenland moeten de visumvereisten begrijpen, omdat ze anders te maken kunnen krijgen met financiële straffen, juridische problemen of reputatieschade als gevolg van niet-naleving.

Hoewel Griekenland genereuze regelingen heeft, zoals een visum voor digital nomads, wordt de regering steeds strenger, vooral als het gaat om korte verblijven. Om problemen met de autoriteiten over de verblijfsstatus te vermijden, moeten werkgevers professioneel advies inwinnen over wettelijke beperkingen en ervoor zorgen dat al hun werknemers legaal in het land mogen werken.

Het is cruciaal dat je samenwerkt met een betrouwbare employer of record (EOR) om compliance met regelgeving te managen, maar ook om alle aspecten van global HR efficiënt te beheren. Lees voor meer informatie de gids van Remote over het vinden van een EOR.

Ontvang de gids over Remote Relocation

Ontdek met deze stapsgewijze gids hoe je overplaatsing makkelijker regelt. We beschrijven de belangrijkste stappen die jij en je werkgever moeten nemen om je overplaatsing compliant, efficiënt en zorgeloos uit te voeren.

Wie moeten een 'right-to-work' check doen in Griekenland?

Als je permanente residentie hebt in Griekenland, biedt dat verschillende voordelen, waaronder de mogelijkheid om voor een langere periode in het land te wonen en werken. 

Griekse burgers krijgen dit automatisch. Niet-EU-burgers moeten minstens vijf jaar onafgebroken in Griekenland wonen voordat ze hiervoor in aanmerking komen. Deze langdurige residentie biedt toegang tot arbeid zonder verdere eisen, maar duurt slechts vijf jaar. Er is een optie om deze periode te verlengen, via een eenvoudige aanvraagprocedure waarbij je alleen een formulier hoeft in te vullen.

Burgers uit EU- of EER-landen hebben geen werkvergunning nodig om in Griekenland te werken. Werknemers uit andere landen moeten voldoen aan de reguliere visum- en toelatingseisen zoals vastgelegd in de Griekse wetgeving. Deze documenten kunnen gesponsord worden door een lokaal opgerichte entiteit om buitenlandse werknemers toegang te geven tot de Griekse arbeidsmarkt.

Hebben niet-burgers een werkvisum of -vergunning nodig in Griekenland?

Ja, iedereen die niet permanent in Griekenland woont of geen EU- of EER-burger is, heeft een werkvisum nodig. 

Griekenland biedt twee belangrijke soorten werkvisums: C-visums voor kort verblijf en D-visums voor lang verblijf. Met het eerste type visum kun je maximaal 90 dagen (aaneengesloten of verdeeld over 180 dagen) door het Schengengebied reizen of er verblijven. 

Om langere tijd in Griekenland te kunnen werken, heb je een D-visum nodig waarmee je Griekenland in kunt komen en een verblijfsvergunning kunt aanvragen. Deze vergunningen zijn maximaal een jaar geldig. Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden als je een visum probeert te krijgen, zoals vacatures zoeken en jezelf specialiseren door studies en cursussen.

Hoe werkt een Schengenvisum?

Het Schengenvisum is een reistoestemming voor mensen die een van de 26 EU-lidstaten willen bezoeken en er willen verblijven. In Griekenland werkt dit visum hetzelfde als een C-visum voor kort verblijf. Met een Schengenvisum kun je maximaal 90 dagen in het land verblijven gedurende een periode van 180 dagen, tenzij vooraf bepaalde vrijstellingen van toepassing zijn.

Als je in Griekenland legaal wilt werken, moet je een geldige verblijfsvergunning hebben en een arbeidscontract met een geregistreerde werkgever in het land. Om deze documenten te verkrijgen, moeten werkgevers voldoen aan de eisen van zowel de Griekse als de EU-immigratiewetgeving en complexe procedures doorlopen. 

Dit houdt in dat ze van potentiële werknemers relevante documentatie moeten krijgen, zoals reisdocumenten of bewijs van hun recht om in Griekenland te verblijven (een visum of verblijfsvergunning) en gezondheidscertificaten, voordat het dienstverband van start kan gaan.

Hoe werkt de Europese Blauwe Kaart?

De Europese Blauwe Kaart is een verblijfsvergunning waarmee hoogopgeleide professionals van buiten de EU in een van de 26 lidstaten kunnen wonen en werken. 

De Europese Blauwe Kaart is een geldige werkvergunning voor Griekenland en houders van deze kaart kunnen in Griekenland wonen en werken zonder aanvullende visums of vergunningen. Niet-EU-burgers moeten de kaart in hun eigen land aanvragen. 

Wat zijn de vereisten om in aanmerking te komen voor een werkvisum in Griekenland?

Niet-EU/EER-burgers moeten verschillende stappen doorlopen voor een Grieks D-visum of visum voor langdurig verblijf, afhankelijk van de regelgeving in hun thuisland. De eerste van de algemene vereisten voor een werkvisum voor Griekenland is het invullen van een aanvraag.

Ze moeten een afspraak maken bij een Griekse ambassade of consulaat om vragen over hun reis te beantwoorden en de benodigde documenten te overleggen. Er worden dan biometrische gegevens afgenomen als dat in de afgelopen vijf jaar nog niet is gebeurd binnen het Schengengebied.

Ten slotte moeten ze een vergoeding betalen (dit varieert per land). Het kan zes dagen tot drie maanden duren voordat het visum officieel wordt afgegeven.

De volgende stap is een verblijfsvergunning aanvragen. Dit kan bij het centrale loket van de Griekse gedecentraliseerde administratie die alle benodigde documenten in ontvangst neemt.

Welke typen visums voor langdurig verblijf zijn er in Griekenland?

Het Griekse D-visum is meestal een jaar geldig. 

Om legaal in Griekenland te kunnen werken, moeten werknemers een nationaal visum aanvragen bij een Griekse ambassade of consulaat in hun eigen land. Na aankomst op Grieks grondgebied en voordat het huidige visum verloopt, moeten ze ook een verblijfsvergunning krijgen. 

Als ze het vereiste certificaat van voltooiing ontvangen, mogen ze een jaar lang legaal in het land verblijven. Als de verwerking langer dan 12 maanden duurt, krijgen ze een verklaring en een ander certificaat.

De geldigheidsperiode van verblijfsvergunningen voor werk is twee jaar. Dit kan op verzoek tot drie jaar worden verlengd. Verlengingsverzoeken moeten twee maanden voor de vervaldatum van het huidige visum ingediend worden.

Hoe krijg je een werkvisum voor Griekenland?

Ze moeten alle benodigde documenten bij hun aanvraag voegen om het visum te krijgen:

 • In het Engels of Grieks ingevuld D-visumformulier

 • Paspoort dat nog minstens drie maanden geldig is na de vervaldatum van het D-visum

 • Kopieën van de gegevenspagina plus de verblijfsvergunning

 • Recente pasfoto in kleur die niet ouder is dan zes maanden

 • Medische reisverzekering voor de duur van het D-visum

 • Gezondheidsverklaring

 • Geen strafblad

Wat is de procedure voor sponsoring van een werkvisum voor werknemers in Griekenland?

De werkgever kan de werknemer sponsoren en namens deze een Grieks D-visum aanvragen. Voor deze stap moet de werkgever voor de werknemer een AFM (belastingnummer) aanvragen bij het plaatselijke belastingkantoor en een burgerservicenummer bij AMKA (Instituut voor Sociale Zekerheid). Om een werkvergunning te krijgen, moet de sponsor (werkgever) of werknemer:

 • Zorgen dat er originele of notariële kopieën zijn van de documenten die zijn ingediend voor de aanvraag van het D-visum.

 • Vul het elektronische formulier in dat nodig is voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning binnen enkele dagen na aankomst in Griekenland

 • Een afspraak maken bij het lokale politiebureau

 • Een afspraak maken met een plaatselijke politieagent die vragen kan stellen over waarom je in Griekenland woont

 • Na afloop de juiste papieren aan de politie overhandigen

Lees de gids van Remote om meer te weten te komen over internationale overplaatsing van werknemers: Hoe om te gaan met internationale overplaatsing van werknemers. Je kunt ook ons webinar over dit onderwerp bekijken.

Wat zijn de visumvereisten voor digital nomads in Griekenland?

Digital nomads in Griekenland moeten voldoen aan dezelfde vereisten voor een werkvergunning als niet-EU/EER-werknemers. Ze moeten een visum aanvragen bij hun ambassade voordat ze in het land aan de slag gaan. Het type verblijfsvergunning hangt af van de duur en het doel van het verblijf. Als ze langer blijven, kun je het beste een EU-verblijfsvergunning voor langdurig ingezetenen aanvragen. Daarnaast moeten digital nomads aantonen dat ze zichzelf financieel kunnen ondersteunen tijdens hun verblijf.

Hieronder staan de specifieke stappen voor het aanvragen van een visum voor digital nomads:

 1. Plan een afspraak met een Grieks consulaat of ambassade voor meer informatie over het proces. 

 2. Houd alle gebruikelijke vereiste documenten gereed om in te dienen tijdens de afspraak.

 3. Download en vul een online aanvraagformulier in en zorg dat alle informatie correct is.

 4. Betaal de vereiste vergoedingen op het moment van je afspraak, zodat het Griekse ministerie van Migratie en Asiel je aanvraag in behandeling kan nemen.

 5. Binnen 10 dagen na het indienen van documenten ontvang je een beslissing van de betreffende ambassade.

Hoe Remote compliance in Griekenland zoveel makkelijker maakt

Als je werknemers in Griekenland wilt aannemen of naar Griekenland wilt overplaatsen, moet je een eigen lokale entiteit in Griekenland oprichten. Dit kan een ingewikkeld, langdurig en duur proces zijn. In feite moet je voldoen aan alle immigratiewetten en -regels om mogelijke straffen te voorkomen. Het immigratieproces kan in het begin ontmoedigend lijken, met valkuilen zoals permanente vestiging en misclassificatie van medewerkers.

Hier kan de Employer of Record-service van Remote van onschatbare waarde zijn. Onze specialisten op het gebied van global HR kunnen je door het hele proces loodsen en zorgen dat je compliant blijft met de lokale wetgeving. Van onboarding, international payroll en advies over secundaire arbeidsvoorwaarden, tot naleving van immigratiewetten en belastingregels, met Remote kun je snel en makkelijk werknemers in Griekenland (en andere landen) aannemen.

Download Remote's Relocation Guidevoor begeleiding bij het overplaatsen van je internationale werknemers. Of neem vandaag nog contact op met ons team voor meer informatie over wat er allemaal mogelijk is. 

Internationale werknemers aannemen, betalen en overplaatsen

Maak een account aan bij de door G2 als beste beoordeelde payroll software voor meerdere landen en begin binnen enkele minuten met de onboarding van je eerste werknemers.

Aan de slag

Abonneer je en ontvang de laatste blogposts en updates van Remote in je inbox.