Employer of record en PEO 26 min

Gids over internationale werknemers werven

Geschreven door Anastasia Pshegodskaya
23 april 2024
Anastasia Pshegodskaya

Delen

share to linkedInshare to Twittershare to Facebook
Link copied
to clipboard

Naarmate de wereld meer gewend raakt aan remote werken, worden de barrières tussen bedrijven en wereldwijd talent kleiner dan ooit. Dat is goed nieuws voor werkgevers: het is nog nooit zo makkelijk geweest om een internationaal team samen te stellen.

En waarom zou je de kansen niet grijpen? De voordelen van een wereldwijd personeelsbestand zijn ongekend. Remote bedrijven, en internationale bedrijven in het bijzonder, zijn vaak productiever, inclusiever en duurzamer dan hun lokale tegenhangers waar het personeel op kantoor werkt. Het samenstellen van een cultureel divers personeelsbestand geeft ongekende waarde door nieuwe energie, ideeën en inzichten. Wanneer je de kracht van internationaal werven ontgrendelt, krijg je toegang tot een veel grotere talentenpool terwijl je huidige werknemers kunnen verhuizen zonder dat ze het bedrijf hoeven te verlaten. Een win-win.

Internationale werknemers werven kan echter risicovol zijn als je niet bekend bent met de lokale payroll, belastingen, secundaire arbeidsvoorwaarden en naleving in de landen waar je talent zoekt. Deze gids is opgesteld om al je vragen te beantwoorden over internationaal werven, zodat je met meer kennis en vertrouwen kunt beginnen met het onboarden van internationale werknemers.

De voordelen van internationaal werven

Hoe wil je de nieuwe talentenpool aanboren? Wanneer je internationaal werft, heb je de kans om bekwame professionals te vinden op nieuwe locaties waartoe je eerder geen toegang had. Je kunt je team versterken door over de hele wereld werknemers met schaarse of zeer gespecialiseerde vaardigheden te werven. Zelfs je meest senior werknemers kunnen profiteren van de overdracht van vaardigheden.

Uitbreiden naar nieuwe markten

Als je wilt uitbreiden naar wereldwijde markten, kun je je merk met een internationaal team sterker positioneren, of je nu een start-up of een gevestigd bedrijf bent. Werknemers die de lokale markt kennen, kunnen je begeleiden langs de valkuilen van het openen van een kantoor door het volgende te bieden:

 • Taalvaardigheden

 • Kennis van lokale zakelijke gebruiken en etiquettes

 • Bestaande professionele netwerken

 • Kennis van lokale bedrijven en contactpersonen die je kunnen introduceren bij anderen

 • Inzicht in verwachtingen van werknemers als het gaat om salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden

 • Professionele en persoonlijke ondersteuning voor je werknemers die verhuizen om een nieuw kantoor te openen

Met andere woorden: met internationale werknemers maakt je bedrijf een zachte landing in nieuwe markten en kun je snel vertrouwen wekken op nieuwe locaties.

Wereldwijde dekking

Een voordeel van internationaal werven is dat je in verschillende tijdzones kunt werken. De totale productiviteit stijgt wanneer je team verspreid is over de wereld en het werk continu wordt gedaan, 24 uur per dag. Dit heeft ook een positief effect op de mentale gezondheid want je werknemers hoeven geen lange werkdagen meer te draaien of op ongebruikelijke uren werken.

Door wereldwijd te werken, kan je bedrijf gebruikmaken van de kracht van asynchroon werken. Wanneer er geen tijdsbeperkingen meer zitten aan je productiviteit, zul je verbaasd zijn over hoeveel productiever je teamleden (en dus ook je bedrijf) kunnen zijn.

Meer diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI)

We kunnen niet genoeg benadrukken hoeveel je bedrijf profiteert van een team met diverse vaardigheden, meningen en ervaringen. Uit onderzoek blijkt telkens weer dat diversiteit leidt tot hogere winsten voor bedrijven. Wanneer je internationale medewerkers werft, krijgt het hele team een boost van DEI, waaronder:

 • Werknemers die beter presteren

 • Verhoogde productiviteit

 • Meer creativiteit en innovatie

 • Minder verloop van werknemers en zzp'ers

Wees niet bang om de sprong te wagen en neem je eerste internationale werknemer aan. Als je twijfelt of je klaar bent om fulltime werknemers te werven, kun je altijd beginnen met internationale zzp'ers. Zolang je de regels naleeft, zijn er alleen maar voordelen voor je bedrijf en team. Internationaal werven kan het geheime wapen zijn voor meer concurrentievoordeel en een betere DEI.

Unieke uitdagingen voor werkgevers die internationaal werven

De voordelen van internationaal werven zijn onmiskenbaar. Maar als je er weinig ervaring mee hebt, moet je rekening houden met een aantal dingen voor je begint. Als je in een ander land mensen gaat werven heb je kennis nodig over lokale belastingwetten, contractwetgeving en HR-naleving. Het definiëren van een internationale uitbreidingsstrategie is een stuk makkelijker dan de implementatie ervan op locatie.

Er zijn vier basisstrategieën voor het werven van internationale werknemers. Veel bedrijven gebruiken een combinatie van de vier:

 1. Een juridische entiteit opzetten voor je bedrijf in het land waar je werknemers wilt werven.

 2. Een professional employer organization (PEO) inschakelen om gezamenlijk remote werknemers in dienst te nemen op locaties waar je al een entiteit hebt.

 3. Werken met een employer of record (EOR) die namens jou werknemers in dienst neemt in landen waar je geen entiteit hebt.

 4. Internationale zzp'ers werven om te werken aan specifieke projecten of voor specifieke perioden.

Zie ook: Het verschil tussen een EOR en PEO.

Op de hoogte blijven van lokale arbeidswetten

Een wereldwijde infrastructuur opzetten voor werving kan een dure, tijdrovende taak zijn. Je kunt op elk continent een lokaal HR-team opzetten en in elk land HR-specialisten en juridische specialisten in dienst nemen, maar je kunt ook een partner zoeken die een makkelijkere manier biedt om je wereldwijde team compliant uit te breiden. Als je besluit samen te werken met een partner, kies er dan een met uitgebreide, wereldwijde dekking.

Andere onderwerpen om rekening mee te houden, zijn bijvoorbeeld:

 • Lokaal arbeidsrecht

 • Arbeidswetten en lokale gebruiken

 • Voorschriften voor payroll en boekhouding

 • Contractbeheer

 • Bescherming van intellectueel eigendom

Zie ook: Remote werknemers werven

Internationale werknemers uitbetalen

Zodra je de juiste mensen hebt gevonden die je wilt aannemen, kan het uitbetalen van het salaris weer andere problemen opleveren. Elk land heeft zijn eigen regels voor het uitbetalen van personeel. Dit kan van alles omvatten, van betalingsfrequentie tot belastinginhoudingen. Het is belangrijk dat je deze regels kent, zodat je je bedrijf en werknemers niet blootstelt aan onnodige boetes, kosten of straffen.

Andere overwegingen hebben betrekking op hoe je je internationale werknemers gaat uitbetalen. Stel jezelf de volgende vragen:

 • In welke valuta ga je betalen?

 • Heb je een rekening in de valuta van elk land waar je medewerkers wonen?

 • Hoe ga je het geld overmaken? Gebruik je een bank of fintechbedrijf?

 • Hoe betaal je werknemers die in een instabiel land wonen, ontheemd raken of vluchteling worden?

 • Hoe worden je werknemers het liefst betaald? Willen ze worden betaald in de lokale valuta of in jouw valuta? Is het wettelijk toegestaan om te betalen in een andere valuta dan de lokale valuta?

 • Hoe ga je om met wisselkoersschommelingen?

Zie ook: Internationale werknemers betalen

Internationale zzp'ers betalen

Als je internationale zzp'ers wilt onboarden naast vaste werknemers, zijn er ook enkele dingen waarmee je rekening moet houden. Je moet dan extra maatregelen nemen om geen onnodig risico te lopen. Een van de meestvoorkomende valkuilen is werknemers verkeerd classificeren als zzp'ers en de gevolgen hiervan kunnen ernstig zijn, zowel financieel als voor je reputatie.

Zie ook: Internationale zzp'ers betalen

Wereldwijde vergoeding beheren

Voordat je een aanbod doet aan een internationale werknemers, is het goed om een wereldwijd salarisbeleid op te stellen. Dit kun je op verschillende manieren aanpakken, maar zorg dat je consistent en transparant bent, zodat alle werknemers eerlijk worden behandeld en zich gewaardeerd voelen.

Bij het bepalen hoe je je internationale werknemers gaat betalen moet je rekening houden met het volgende:

 • Het aantal internationale werknemers dat je verwacht aan te nemen

 • In hoeveel landen je werknemers wonen

 • Of je huidige werknemers gaan verhuizen naar een ander land

Aspecten om rekening mee te houden:

 • Stabiliteit van de lokale valuta

 • Kosten van levensonderhoud in elk land

 • Lokale inflatie

 • Levensstandaard van werknemers in je bedrijf

 • Overheidsregelingen in elk land, waaronder sociale voorzieningen zoals zorgverzekering

 • Specifieke secundaire arbeidsvoorwaarden die per land verschillen

 • Verhuiskosten, afhankelijk van wie het initiatief neemt voor de overplaatsing

 • Doorlopende kosten voor expats die in twee landen een woning aanhouden

 • Hypotax voor werknemers die in meerdere landen belastingplichtig zijn

Als dat klinkt als veel, maak je dan geen zorgen. Je kunt gebruikmaken van de wereldwijde salarisstrategie van Remote, die volledig transparant is en kan fungeren als blauwdruk voor je eigen internationale plan.

Gangbare internationale salarisstrategieën

Als je werknemers in meerdere landen hebt, wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk een wereldwijde salarisstrategie opstellen om later moeilijke situaties te voorkomen. Hieronder vind je manieren waarop grote en kleine bedrijven hun internationale medewerkers uitbetalen.

Per geval

Stel voor elke werknemer een aangepast pakket op.

 • Voordelen: Dit kan een goede optie zijn als je verwacht maar een beperkt aantal internationale werknemers in dienst te nemen.

 • Nadelen: Het is jouw verantwoordelijkheid om te zorgen dat de pakketten overeenkomen met die van andere werknemers. Als je bedrijf sneller groeit dan verwacht, kan deze aanpak omslachtig worden. Als werknemers een gepersonaliseerd pakket verwachten, is het moeilijk om deze strategie aan te passen, vooral als ze willen onderhandelen.

Iedereen hetzelfde salaris betalen

Bepaal salarisniveaus op basis van senioriteit en functie. Iedereen, overal ter wereld, verdient hetzelfde bedrag, meestal in de valuta van het hoofdkantoor van het bedrijf.

 • Voordelen: Er is geen discussie over of mensen een eerlijk salaris ontvangen. Iedereen weet dat ze hetzelfde verdienen als hun collega's. Als je niet de regio met de hoogste kosten van levensonderhoud als uitgangspunt gebruikt, kan dit je bedrijf geld besparen.

 • Nadelen: Kosten van levensonderhoud variëren enorm per land. Als je salarissen standaardiseert door iedereen hetzelfde te bieden, kan dit tot problemen leiden. Mogelijk lukt het niet om werknemers aan te trekken die wonen in regio's met hoge kosten voor levensonderhoud, tenzij je iedereen een hoog salaris biedt, maar dit kan zeer duur zijn en onhoudbaar worden.

Salaris aanpassen op basis van kosten van levensonderhoud

Bepaal de vergoeding voor elke regio door werknemers een redelijke levensstandaard te geven. Dit werkt het best als alle salarissen volledig transparant zijn en alle medewerkers ze kunnen inzien.

 • Voordelen: Werknemers begrijpen dat hun vergoeding zodanig is vastgesteld dat iedereen met dezelfde functie en vergelijkbare ervaring dezelfde levensstijl en koopkracht kan hebben. Het bedrijf kan in verschillende regio's concurrerende pakketten aanbieden, zodat het bedrijf overal concurrerend kan zijn voor talent.

 • Nadelen: Mensen met veelgevraagde vaardigheden kunnen het bedrijf verlaten om meer te verdienen in een andere regio of bij een andere werkgever. Als een werknemer verhuist naar een ander land, kan het lagere salaris daar aanvoelen als een stap terug.

Er komt veel kijken bij het beheren van een wereldwijd salarisbeleid. Ongelijke beloning kan leiden tot een lage moraal en daarom is het essentieel dat je je beleid eenvoudig kunt uitleggen en verdedigen. Er ontstaan complicaties wanneer werknemers wonen in een regio met een instabiele valuta, met hoge inflatie of met hoge kosten van levensonderhoud. Als je goed nadenkt over alle variabelen voordat je het eerste aanbod doet, kun je in de toekomst tijd besparen en bouw je vetrouwen op binnen je internationale team.

Zie ook: Vergoeding van externe werknemers berekenen

Risico op verkeerde classificatie

Hoe je werknemers classificeert wanneer ze bij je bedrijf beginnen, is essentieel om compliant te blijven in de verschillende landen. Je kunt mensen niet gewoon betalen als zzp'er als ze de taken van werknemers uitvoeren, zelfs niet tijdens een korte periode. Veel landen hebben strenge arbeidswetten om werknemersrechten te beschermen en ervoor te zorgen dat ze een eerlijk salaris en de vereiste secundaire arbeidsvoorwaarden krijgen.

Als bedrijven het arbeidsrecht schenden, krijgen lokale overheden niet de inkomsten die ze nodig hebben om essentiële diensten te verlenen. Daarom nemen ze deze gevallen zeer serieus. Overheden verwachten dat werkgevers loonbelasting, socialezekerheidsbijdragen of premies voor nationale gezondheidszorg betalen. Als je je werknemers verkeerd classificeert als onafhankelijke zzp'ers, met opzet of per ongeluk, zullen lokale overheden reageren met boetes en straffen, meestal met rente. Het laatste wat je wilt, is dat je in het vizier komt van een overheidsfunctionaris die constateert dat je niet compliant bent bij het werven van personeel.

Risico van vaste inrichting

Het risico van vaste inrichting is een belastingterm die betekent dat een bedrijf voldoende vertegenwoordiging heeft in een land zodat het betreffende land belasting kan heffen bij het bedrijf. In bepaalde gevallen kan dit leiden tot dubbele belasting, zowel in het land waar het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd als in het land waar internationale werknemers werken.

Bedenk dat je geen kantoor nodig hebt om te worden beschouwd als bedrijf met vaste inrichting. Als je zakendoet in een land, met name als je verkoopt of inkomsten genereert, moet je je bewust zijn van het risico op vaste inrichting. Als je werkt met een employer of record (EOR) of een professional employer organization (PEO), is dit niet van invloed op het risico op vaste inrichting.

Door de populariteit van thuiswerkregelingen zijn overheden zich bewuster geworden en scherper gaan toezien op het naleven van de regels voor vaste inrichting. Voordat je internationaal gaat werven, is het belangrijk om te spreken met een vertrouwde partner die lokale expertise heeft om het risico op vaste inrichting te begrijpen.

Zie ook: Wat bedrijven met remote werknemers moeten weten over het risico op vaste inrichting

Intellectueel eigendom beheren

Een belangrijk onderdeel van internationaal werven is bescherming van je intellectuele eigendom. Als je remote werknemers werft, wil je je innovaties en uitvindingen stevig in eigen beheer houden.

Wetten met betrekking tot intellectueel eigendom zijn per land verschillend. In sommige regio's kunnen rechten op intellectueel eigendom worden toegekend aan lokale medewerkers, tenzij dit specifiek is geregeld in de arbeidsovereenkomsten. Typen intellectueel eigendom die vaak risico lopen, zijn onder andere:

 • Copyrights

 • Patenten

 • Handelsmerken

 • Handelsgeheimen

Elk bedrijf moet proactief het eigen concurrentievoordeel beschermen. Elke sector kent enige vorm van bescherming van intellectueel eigendom, maar bedrijven in sommige sectoren moeten extra voorzichtig zijn:

 • Technologie

 • Financiën

 • Energie

 • Productie

 • Start-ups

Als wereldwijde uitbreiding deel uitmaakt van je bedrijfsstrategie of als je wilt profiteren van een onbeperkte wereldwijde talentenpool, is het werven van een internationaal remote team je beste optie. Het samenstellen van een personeelsbestand kent uitdagingen, maar wanneer je internationaal werft, heb je een wereld aan talenten om uit te kiezen.

De opties voor internationaal werven

Er zijn verschillende manieren om je team uit te breiden met internationale werknemers. Je strategie voor het in dienst nemen van internationale kandidaten is afhankelijk van je behoeften op de korte termijn en de langetermijndoelen van je bedrijf.

Onafhankelijke zzp'ers werven

Werken met onafhankelijke zzp'ers is een goede manier om te beginnen met het samenstellen van je internationale team. Dit is een goede stap voor start-ups die hun bedrijf willen schalen, met name wanneer ze specifieke vaardigheden nodig hebben die lokaal niet beschikbaar zijn. Het goede nieuws is dat het mogelijk is om snel, makkelijk en zonder verborgen kosten zzp'ers te werven en te betalen. Je kunt overal ter wereld zzp'ers onboarden, betalen en managen door gebruik te maken van een internationaal contractor management platform.

Voorkom deze valkuil: Werknemers verkeerd classificeren als onafhankelijke zzp'ers is een veelvoorkomend probleem en het is gebeurd voordat je het in de gaten hebt. In sommige landen wijzigt de classificatie op basis van de duur van de werkrelatie of het totale aantal gewerkte uren. Bedrijven die internationale zzp'ers werven, moeten de classificatieregels kennen van het land waar hun internationale medewerkers wonen. Net zoals met veel dingen, kan verkeerde classificatie in elk land op een andere manier plaatsvinden.

Een lokale entiteit of buitenlandse dochteronderneming openen

Het openen van je eigen internationale kantoren kan deel uitmaken van je strategie voor wereldwijde uitbreiding. Hierbij open je een legaal bedrijf, ook wel 'lokale entiteit' genoemd, in overeenstemming met de overheidsregels en handelswetten van het betreffende land.

Voordelen

 • Met een lokale aanwezigheid toon je dat je je inzet om onderdeel te worden van de lokale ondernemingsmarkt.

 • Een eigen kantoor hebben is een goede manier om vertrouwen te winnen.

 • Als je lokale mensen in dienst neemt, heeft je bedrijf een goede start bij het openen van een nieuw kantoor.

 • De merkbekendheid van je bedrijf neemt toe.

 • Je huidige personeel kan verhuizen en internationale ervaring opdoen.

Nadelen

 • Er is een enorme investering nodig in kapitaal, tijd en inzet van het personeel om op de juiste wijze een nieuwe markt te betreden als lokale entiteit. De onderstaande punten zijn geen uitputtende lijst, maar dit is een goede checklist van de dingen die nodig zijn voor een kantoor in het buitenland,

Een dochteronderneming in het buitenland openen

 • Bedrijf registreren

 • Domeinnaam registreren

 • Accountantkosten

 • Juridische kosten

 • Professionele registraties en kosten

 • Licenties en vergunningen

 • Consultantkosten

Financieel

 • Bedrijfsverzekering: aansprakelijkheid, inkomstenverlies, voertuigen, voorraad, vergoeding van werknemers, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid enz.

 • Werkkapitaal

 • Bankdiensten zoals rood staan, kredietlijnen, zakelijke creditcards

 • Bedrijfsleningen

Werven

 • Salarissen

 • Secundaire arbeidsvoorwaarden

 • Belastingen

 • Arbeidscontracten

 • Aandelenopties

 • Pensioenverplichtingen

 • Verhuisdiensten

 • Belastingverdeling

 • Visums

 • Werkvergunningen

 • Repatriëring

Er moet veel geregeld worden, vooral als je geen mensen hebt die ervaring hebben in een specifieke markt om je te helpen. Als je ervoor kiest om te werken met een employer of record, kun je rechtstreeks werven via de EOR en werknemers overzetten naar je eigen entiteit wanneer deze is opgezet.

Werken met een employer of record

Een EOR levert wereldwijde personeelsdiensten zodat je op een legale manier mensen in dienst kunt nemen in andere landen. Werken met een EOR is de snelste en voordeligste optie om te werven in landen waar je nog geen aanwezigheid hebt. Wanneer je met een EOR werkt, kun je onmiddellijk medewerkers werven en onboarden in andere landen zonder dat je een entiteit hoeft te openen.

Zie ook: Wat doet een EOR?

Werken met een EOR is de beste optie wanneer je begint met het werven van internationale werknemers. Met een EOR kun je meteen beginnen met het onboarden van werknemers zonder dat je je eigen experts op het gebied van HR, juridische zaken en compliance nodig hebt. Je EOR handelt dit allemaal af. Omdat de EOR werknemers namens jou werft, wordt je bedrijf niet blootgesteld aan veel van de compliance-risico's van het werven van personeel in het buitenland.

Zie ook: Meer informatie over de EOR-diensten van Remote

Een global payroll solution vinden

Als je al een entiteit hebt in een land, maar hulp wilt bij het beheren van de payroll, secundaire arbeidsvoorwaarden en compliance, kan een global payroll solution de beste optie zijn. Voor global payroll services moet je een eigen entiteit hebben, maar als je al tijd en geld hebt besteed aan het openen van je entiteit, kunnen global payroll services goedkoper zijn dan volledige EOR-diensten.

Een global payroll solution fungeert meestal als verlengstuk van je eigen HR- en juridische afdeling. Met global payroll services kun je payroll-processen, administratie van secundaire arbeidsvoorwaarden en bepaalde aspecten van compliance uitbesteden. Je bent echter nog steeds eindverantwoordelijk voor zaken als het correct classificeren van je medewerkers.

De makkelijkste manier om wereldwijde werving te schalen en compliant te blijven

Als je een partner hebt die je helpt met internationaal werven in meerdere landen, loop je geen risico op compliance-fouten. Samenwerken met een expert biedt ook continuïteit in de ervaring voor jou en je werknemers. Voordat je een partner kiest, zijn er echter een aantal dingen die je moet weten.

Waarom je een employer of record met een eigen entiteiten zou moeten gebruiken

Er zijn twee soorten global employment solutions en het is belangrijk om het verschil te weten voordat je een beslissing neemt. Je wilt bepalen of de dienstverlener een employer of record met eigen entiteiten of een partnerafhankelijke employer of record is. Zie de onderstaande korte definitie van elk type EOR:

Eigen entiteiten: Een partner met eigen entiteiten biedt alle diensten die je nodig hebt om internationaal te werven en maakt gebruik van eigen middelen. Ze zijn meestal voordeliger en bieden betere bescherming van je intellectueel eigendom. Het grote voordeel is de directe relatie met je EOR met eigen entiteiten. Je kunt erop vertrouwen dat de kwaliteit en het serviceaanbod gelijk zijn in elk land waar je zakendoet. Doordat EOR's met eigen entiteiten lokale kennis en lokale teamleden hebben, heb je ook een partner die de lokale wetten kent en betere klantenservice biedt.

Partnerafhankelijk: Een partnerafhankelijke partner helpt je niet rechtstreeks. Ze hebben partners die fungeren als tussenpersoon tussen jou en de EOR. Je zult merken dat de serviceniveaus tussen landen verschillen en dat er hoge en onvoorspelbare kosten zijn omdat partnerafhankelijke EOR's extra kosten in rekening brengen boven op de diensten van hun partners om winst te kunnen maken.

De risico's van samenwerken met een partnerafhankelijke employer of record

De sleutel zit in het woord 'afhankelijk' en dit betekent dat een EOR niet werkt met de mate van autonomie die je zou willen. Als je ooit geld hebt overgemaakt naar het buitenland en een reeks extra banken en bankkosten in de transactie hebt gezien, weet je wat het probleem van partnerafhankelijke financiële diensten zijn. Een partnerafhankelijke EOR kan ook niet garanderen dat hun partners de kosten of prijzen niet wijzigen en kan waarschijnlijk niet echt transparantie bieden qua kosten die je in rekening worden gebracht.

Een partnerafhankelijke EOR is net zo goed als elke partner van elke aparte dienst. De kwaliteit en consistentie zullen per land verschillen en mogelijk per regio binnen een land. Als je aanbieder van global employment solutions werkt met partners, kan het lastig zijn om snel antwoord op je vragen te krijgen. Daar kan een partnerafhankelijke EOR weinig aan doen, vooral niet als ze zelf uren of dagen op een antwoord moeten wachten.

Kortom: het is altijd beter om te werken met een partner met eigen entiteiten, zoals Remote, voor consistente diensten en eerlijke, transparante tarieven.

Hoe langdurig werken van zzp'ers kan leiden tot verkeerde classificaties

Werken met zzp'ers kan een goede manier zijn om te beginnen met internationaal werven, maar uiteindelijk moet je je internationale zzp'ers in dienst nemen als werknemers om compliant te blijven. Zelfs als je iemand werft als zzp'er, zijn er verschillende factoren waardoor de juridische classificatie kan veranderen zonder dat jij iets hebt gedaan. Voorbeelden van deze factoren zijn:

 • Hoe lang ze aan je projecten hebben gewerkt

 • Of ze exclusief voor jou werken

 • Hoeveel controle je hebt over de manier waarop ze hun werk doen, waaronder het stellen van prioriteiten

 • Of je kantoorruimte, apparatuur en software beschikbaar stelt

In sommige landen worden zzp'ers na een bepaalde periode automatisch gezien als werknemer. Je wordt waarschijnlijk niet geïnformeerd wanneer dit gebeurt en je personeel is mogelijk zelf ook niet op de hoogte van de regels, zelfs niet als ze zzp'er willen blijven. Om het nog moeilijker te maken, veranderen de arbeidswetten continu. Wat vorig jaar legaal was, kan nu problemen veroorzaken.

Het verkeerd classificeren van werknemers is een ernstige en dure overtreding. Je krijgt bijna zeker te maken met hoge straffen en boetes als je betrapt wordt. In uitzonderlijke gevallen kun je zelfs je vergunning kwijtraken om in het land actief te zijn. Wanneer je met internationale medewerkers werkt, is het verstandig om een EOR in te schakelen om het risico op verkeerde classificaties te voorkomen.

Voordat je de eerste stap waagt op de internationale arbeidsmarkt, is het goed om een partner te vinden die zorgt dat je werknemers een prettige ervaring hebben en dat je voldoet aan alle verplichtingen van de arbeidswetten. Een EOR-partner met eigen entiteiten zoals Remote is je beste optie voor wereldwijd werven en compliant blijven met lokale en internationale arbeidswetten.

Ontvang Remote's recruitmentgids voor inzichten van experts in remote onboarding

Ontdek welke processen je moet inrichten om remote medewerkers te vinden, werven en onboarden (en daarbij compliant te blijven)

Wat zijn de visumregels voor internationaal werven?

Als je de deur naar internationaal werven opent, moet je erop voorbereid zijn dat je huidige werknemers ook op zoek gaan naar mogelijkheden om in het buitenland te gaan werken. Een van de beste manieren om internationaal personeel te trainen en je bedrijfscultuur te introduceren op nieuwe locaties, is door ervaren werknemers over te plaatsen. Als je weet hoe je internationale overplaatsing van werknemers aanpakt, kun je de vragen beantwoorden die zich kunnen voordoen.

Wettelijk toestemming krijgen om internationaal te werken bestaat uit twee delen:

 1. Is de kandidaat gerechtigd om in het land te wonen?

 2. Heeft de kandidaat recht op een werkvisum in het land?

Laten we hier wat dieper op ingaan.

Verblijfsvereisten voor overplaatsing

Je moet ervoor zorgen dat je werknemer een visum en werkvergunning heeft vóór de overplaatsing. In veel landen moeten werknemers voldoen aan minimale verblijfsvoorwaarden (ze moeten bijvoorbeeld een minimum aantal dagen per jaar in het land wonen). Andere vereisten kunnen zijn:

 • Een medische verklaring van een arts

 • Een drugstest

 • Een antecedentenonderzoek door de politie

 • Een financiële evaluatie

 • Vingerafdrukken laten afnemen

 • Een taaltest

 • Referenties

Als je werknemers niet voldoet aan de vereisten, heeft het weinig zin om een werkvisum aan te vragen. Werknemers mogen niet werken in landen waar ze niet mogen wonen.

Een werkvisum verkrijgen bij overplaatsing

Er zijn meestal verschillende obstakels bij het verkrijgen van een werkvisum in een nieuw land. De kandidaat moet mogelijk specifieke ervaring, opleiding of vaardigheden hebben om in aanmerking te komen voor een visum. In sommige landen moeten kenniswerkers bijvoorbeeld een universiteitsdiploma hebben, ongeacht hun ervaring. Het is mogelijk dat er een werkvergunning wordt verstrekt, maar dat de medewerker steun van een bedrijf nodig heeft voordat een visum wordt verleend.

In sommige landen krijg je alleen een werkvisum als er geen gekwalificeerde lokale kandidaten zijn. Mogelijk moet je bewijzen dat je op de lokale markt uitgebreid naar personeel hebt gezocht voordat je iemand uit een ander land kunt overplaatsen.

Een land kan verschillende typen werkvisums hebben, afhankelijk van het lokale tekort aan specifieke vaardigheden. Het is niet ongebruikelijk dat er tijdelijke, permanente en speciale werkvisums zijn. Deze zijn allemaal geschikt voor werken, maar voor elk type zijn er andere eisen die verschillen per land.

Overplaatsingsobstakels overwinnen

Overplaatsingen lijken misschien ingewikkeld, maar een EOR kan je begeleiden bij het verkrijgen van de benodige visums en werkvergunningen. Als je een internationale overplaatsing aanbiedt, doe dat dan op voorwaarde dat de kandidaat voldoet aan de immigratie- en visumvereisten van het land waar de kandidaat gaat wonen en werken. Zelfs als de kandidaat en de EOR het eens zijn, moet je wachten op goedkeuring van de betreffende overheid.

Remote heeft een handig overplaatsingsprogramma waarmee jij en je werknemers het overplaatsingsproces naadloos en compliant kunnen doorlopen.

Hoe Remote het makkelijk maakt om internationaal te werven

Het werven van je eerste buitenlandse teamleden kan een uitdaging zijn, maar maak je geen zorgen. Remote kan je helpen om makkelijk je wereldwijde team te werven, onboarden, betalen en secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden. Wij zijn actief in tientallen landen over de hele wereld en dat aantal groeit nog steeds.

Met Remote kun je in een paar klikken werknemers en zzp'ers uit de hele wereld onboarden en je hele internationale team beheren op één geweldig platform. Wij regelen de complexe zaken van wereldwijd werven namens jou, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over internationale arbeidswetten en meer tijd kunt besteden aan de groei van je bedrijf.

Remote biedt bedrijven van elke omvang de kans om te werven in nieuwe landen zonder geld en tijd te hoeven investeren in het openen van nieuwe entiteiten of buitenlandse vestigingen. Omdat Remote een EOR met eigen identiteit is, heb je altijd één contactpunt voor al je internationale HR-zaken, van de payroll tot secundaire arbeidsvoorwaarden, belastingen en meer. Remote biedt je ook de mogelijkheid om je werknemers aandelenopties te bieden, rechtstreeks vanaf ons platform.

Wereldwijde uitbreiding binnen handbereik

De gedachte van overstappen op een internationaal businessmodel kan leiden tot enorm enthousiasme bij het bestuur en een gezonde dosis angst bij jou. De procedures voor internationaal werven kunnen uitdagend zijn, vooral als je altijd alleen met lokaal personeel hebt gewerkt. Nu de wereld in de richting van remote werken gaat, zijn de traditionele hindernissen voor internationaal werven verdwenen. Dit biedt kansen om concurrentievoordeel te behalen door een team van wereldklasse samen te stellen.

Of je nu een doorgewinterde expert in internationaal werven of een beginner bent, je hoeft het gelukkig niet alleen te doen. Als je met Remote werkt, krijg je toegang tot een wereldwijde talentenpool, zonder stress, zonder verrassingen en tegen consistent lage prijzen. Bedenk eens wat je kunt bereiken wanneer al het talent ter wereld slechts een aanbiedingsbrief van je verwijderd is.

Met Remote's platform voor wereldwijde personeelsdiensten kun je:

 • met vertrouwen mensen aannemen in tientallen landen.

 • Op één plek global payroll services beheren voor werknemers en zzp'ers.

 • De regels blijven naleven bij je wereldwijde recruitment.

 • Eén contactpunt hebben voor je internationale HR-vragen.

 • Geen investeringen in internationale kantoren.

 • Geld besparen op kosten voor een entiteit of buitenlandse dochteronderneming.

 • Geen risico op het verkeerd classificeren van werknemers.

 • Je intellectueel eigendom beschermen.

 • Lagere juridische en advieskosten voor internationaal werven.

 • Je bedrijf snel en efficiënt laten groeien en opschalen.

 • Een cultuur scheppen van diversiteit, betrokkenheid en inclusie.

En het beste is dat je niet eens hoeft te wachten. Meld je nu aan om binnen enkele minuten te beginnen met het onboarden van werknemers en zzp'ers uit de hele wereld.

De snelste, makkelijkste en veiligste manier om internationaal te werven

Of je nu een start-up bent of een gevestigd bedrijf, Remote biedt de voordeligste manier om je internationale team samen te stellen, compliant te blijven met arbeidswetten en fiscale wetten, en te profiteren van de voordelen van internationaal werven.

Ben je klaar om te beginnen of heb je nog vragen? Remote helpt je graag.

 • Meld je nu aan om meteen te beginnen met het onboarden van internationale werknemers en zzp'ers.

 • Neem contact met ons op om met een expert in wereldwijd werven te praten over de unieke recruitmentwensen van jouw bedrijf.

Aan de slag met werven via Remote, de nieuwe standaard in global HR

Maak een account aan bij G2's toonaangevende payrollsoftware in meerdere landen en begin binnen enkele minuten met de onboarding van je eerste werknemers.

Nu aan de slag

Abonneer je en ontvang de laatste blogposts en updates van Remote in je inbox.